Restauratie Huize Ruys te Veessen


VEESSEN – In de uiterwaarden van de IJssel bij Veessen ligt het monumentale Huize Ruys. Bouwbedrijf Van Laar heeft de opdracht gekregen om diverse restauratiewerkzaamheden uit te voeren aan de kozijnen en ramen.
 
Huize Ruys is gebouwd rond 1900 in een eclectische bouwstijl. Dit betekent dat er een architectuurstijl is gebruikt waarin elementen van verschillende stromingen worden gecombineerd, zoals het classicisme en de Renaissance. Dat zie je onder meer aan de wit geschilderde vierkanten pilaren aan weerszijden van de hoofdingang en boven het balkon, de wit geschilderde lijst helemaal boven aan de gevel net onder de goot en de eveneeens wit geschilderde decoratie rondom de raamopeningen. Het opvallende torentje heeft weer meer invloeden uit de Gotiek.
 
De klok in het torentje werd gebruikt om het personeel naar binnen te roepen als het tijd was om te eten en te rusten. In de schuur waar vroeger het vee stond bevindt zich nu het restaurant “De IJsselhoeve”. In 1963 is er op deze plek een camping ontstaan, welke sinds 1976 de naam Camping “De IJsselhoeve” draagt.
 
De huidige eigenaresse, mevrouw De Weerd is erg betrokken bij dit historische complex en heeft er in de afgelopen jaren veel moeite voor gedaan om de gebouwen en het erf in oude luister te herstellen. De aanwijzing in 2015 van het woonhuis en de schuur tot gemeentelijk monument van Heerde is een kroon op al dit werk.