Restauratie Korte Golf Zendgebouwen Radio Kootwijk


RADIO-KOOTWIJK - Na de zomervakantie is Bouwbedrijf Van Laar samen met haar E.Nu Veluwe partners begonnen aan de restauratie van de 2 voormalige zendgebouwen op het uitgestrekte complex van Radio Kootwijk in opdracht. Deze restauratie wordt uitgevoerd in opdracht van Staatsbosbeheer, de huidige eigenaar van het gehele complex.

 

Wij zijn erg blij dat we bij dit speciale project betrokken zijn. Het is een speciaal, omdat het om heel specifieke historische gebouwen gaat, namelijk zendgebouwen  die destijds ons konden verbinden met de andere kant van de wereld. Iets waar men met de huidige stand van de techniek niet meer van opkijkt, maar in die tijd wel bijzonder was. Daarnaast is het speciaal omdat we dit project aangepakt hebben in een samenwerking met onze E.Nu Veluwe partners Draisma en Tromp. Door de krachten te bundelen en kennis te delen, kunnen we daadkrachtig en met een strakke planning, deze restauratie aanpakken voor Staatsbosbeheer.

 

De nadruk ligt op de casco-restauratie van de beide -identieke- gebouwen uit 1928~1929. Deze gebouwen zijn ooit gebouwd voor de verbinding met Nederlands-Indië en Japan.  Nadat de zendinstallaties in 1970 buiten gebruik werden gesteld is er weinig onderhoud gepleegd en zijn de gebouwen deels gebruikt als schaapskooi en zelfs dichtgetimmerd omdat ze geen functie meer hadden. Deze Rijksmonumenten waren daarom hard aan herstel toe.

 

Van Laar draagt hier zorg voor het herstel van de daken, kozijnen, ramen en deuren. In onze eigen werkplaats hebben we een groot aantal deuren en ramen weer vakkundig in ere mogen herstellen.