Starthandeling restauratie Erve IJzerman fase 2


Wapenveld - Met het afnemen van de eerste luiken door Gerrit van der Kolk en Gerard Casteel, medewerkers van Bouwbedrijf Van Laar uit Wapenveld, is vorige week het startsein gegeven voor de tweede fase van de restauratie Erve IJzerman in opdracht van BOEI, de eigenaar van het complex. De verwachting is dat deze fase begin juli afgerond wordt. Tot dat moment is de boerderij niet toegankelijk voor het publiek.

 

Directeur Arno Boon van BOEI liet weten vorig jaar juni blij verrast te zijn door een Rijksbijdrage van 412.000 euro voor de tweede fase van de restauratie. In 2015 werden dankzij een bijdrage uit de gebiedsontwikkeling hoogwatergeul Veessen/Wapenveld alle daken al gerestaureerd. Nu zijn de deuren, luiken, kozijnen, ramen, het voegwerk en het herstel van de vloeren in de keuken en de gang aan de beurt. Directeur Arno Boon van BOEi noemde de bijdrage van het Rijk eerder al 'fantastisch nieuws'. "Hiermee komt de afronding van de complete restauratie van dit bijzondere erfgoed een flinke stap dichterbij. Om dit soort complexe projecten een maatschappelijke functie te geven, zijn wij altijd afhankelijk van externe partijen om het financieel haalbaar te maken", aldus Boon. Naast de Rijksbijdrage is ook een bijdrage gevraagd aan de provincie Gelderland om deze fase af te ronden. In deze fase is het herstel van de vloeren een bijzondere opgave. De vloeren rusten op troggewelven waarin de ijzeren balken zijn gaan roesten. De mozaiekvloeren moeten tegeltje voor tegeltje verwijderd worden om de ijzeren balken te kunnen vervangen. In dit deel worden meteen duurzaamheidsmaatregelen als het aanbrengen van isolatie en vloerverwarming getroffen. Daarna moet de vloer tegeltje voor tegeltje teruggelegd worden.

 

Geduld

Wethouder Wolbert Meijer was er heel blij mee dat nu een vervolgstap gezet kon worden. "Sinds de aankoop in 2012 hebben de initiatiefnemers veel geduld moeten hebben. Maar we komen nog steeds dichterbij het uiteindelijk doel. Het zuivelmuseum Erve IJzerman is nu opgenomen in het Recreatief Netwerk Veluwe voor het onderdeel IJsselvallei. Dat krijgt het thema 'Ambachtelijke Veluwe' en zuivelmuseum Erve IJzerman is hierin als icoon opgenomen. Dat heeft tijd gekost maar is voor de toekomstige ontwikkeling op de lange termijn een belangrijk gegeven omdat Erve IJzerman nu in de plannen van de provincie echt een plaats heeft", aldus Meijer.

 

Tekst: Jan Nitrauw

Foto's: BOEi, Jan van Dalen Fotografie