Samenwerken in BIM


26-02-'19 - Close-Ups - Redactie

Van de Vin Ramen en Kozijnen samen met Bouwbedrijf Van Laar.

 

Bouwbedrijf van Laar is een van de vaste ketenpartners van Van de Vin Ramen en Kozijnen. Van de Vin levert het familiebedrijf uit Wapenveld kozijnen voor prefab gevelelementen. Dat gebeurt volledig binnen BIM -– van ontwerp tot productie. Jan-Pieter van Laar: “Samenwerken binnen BIM heeft veel voordelen: het proces is korter en veel efficiënter, er zijn minder faalkosten en de eindkwaliteit is hoger.”

 

Die hogere eindkwaliteit is belangrijk, onder andere vanwege de nieuwe eisen en regels voor luchtdicht bouwen, stelt Jan-Pieter van Laar: “Met BENG in aantocht, staat de aansluiting van wand en kozijn nog eens extra op de voorgrond. Die aansluiting is binnen het luchtdicht bouwen cruciaal en moet altijd gegarandeerd goed zijn. ”Om dat te borgen, laat Bouwbedrijf Van Laar de kozijnen van Van de Vin in de fabriek instorten of monteren in prefab betonnen gevelelementen. Jan-Pieter van Laar: “Onder geconditioneerde omstandigheden produceren, biedt het beste eindresultaat.”

 

Zelfs de lateislabben worden prefab op de kozijnen aangeleverd en in de betonfabriek direct verwerkt tegen het binnenblad, waarna de isolatie in de betonfabriek wordt aangebracht. Van Laar: “Op de bouwplaats ontvangen wij dan het kant-en-klare gevelelement.”

 

Afstemmen via BIM

Die gevelelementen produceren en op de bouwplaats krijgen, Van Laar noemt het een intensief proces dat goed moet worden afgestemd: “Dat hele traject doen we binnen BIM, omdat we gedurende de hele productie zo min mogelijk ruis op de lijn willen. Van de Vin kan met BIM gedurende ons samenwerkingstraject meekijken en bepalen hoe zij hun kozijnen bouwkundig afstemmen op de randvoorwaarden van onze opdracht. Zo ontstaat van ontwerp tot productie en levering, in permanent overleg en in alle transparantie, een kozijn op maat voor een specifiek gevelelement, binnen alle geldende randvoorwaarden.” Van Laar werkt met Van de Vin kozijnen van hardhout in combinatie met aflak, beglazing en vinProtec 2.0 beschermfolie. Jan-Pieter van Laar: “Het totaalpakket dus, en altijd maatwerk –   afgestemd op het project en met veel variatiemogelijkheden. Niet alleen in de maatvoering, maar ook in de uitvoering, zoals met triple of HR++ beglazing.”

 

Competente ketenpartners

De intensieve samenwerking binnen BIM is volgens Jan-Pieter van Laar alleen mogelijk met competente ketenpartners: “Als binnen BIM één schakel niet functioneert, heeft dat zijn weerslag op het hele proces en op het eindresultaat. Het is een precies proces, dat goed moet worden afgestemd. Daarom zoeken wij kritisch naar partijen die binnen BIM met ons kunnen meelopen en samenwerken. Van de Vin Ramen en Kozijnen is zo'n consciëntieuze ketenpartner, met wie het goed en efficiënt samenwerken is”.

 

Projectbegeleiding in één hand

Die werkwijze typeert Van Laar als lean en instekend op een hoge eindkwaliteit: “Bij ons op kantoor verzorgen projectmanagers steeds het hele traject van een bouwproject. Dat is dus geen klassieke gefaseerde aanpak, waarbij steeds iemand anders een volgend onderdeel van dat traject op zich neemt. Van werkvoorbereiding, calculatie tot aan de aansturing van de uitvoering: binnen ons bouwbedrijf is dat altijd in één hand. En dan hebben we naast de projectmanager op de bouwplaats nog een bouwplaatscoördinator, die feitelijk als meewerkend voorman opereert. Met dat lean werken en opereren binnen BIM met vaste ketenpartners als Van de Vin, hebben we geen snijverlies, geen ruis op de lijn, een gegarandeerde hogere eindkwaliteit, minder kosten en minder faalkosten en een korter en efficiënter proces – of het nu gaat om een one piece flow- kozijn met seriegrootte 1 of om een groter project met meerdere Van de Vin kozijnen.”

 

Bouwbedrijf Van Laar uit Wapenfeld is een familiebedrijf dat gezamenlijk gerund wordt door de derde en vierde generatie Van Laar. In maart bestaat het bedrijf 88 jaar. Tot die vierde generatie behoort Jan-Pieter van Laar: “Wij doen restauraties en renovaties, verbouw en nieuwbouw –- van een kapot scharnier tot grote seriematige nieuwbouwprojecten, voor bedrijven, overheden en particulieren.”

 

Op kantoor werken zeven mensen in vaste dienst, in de werkplaats en op de bouw heeft Van Laar nog eens acht eigen mensen en twee mensen in opleiding. Jan-Pieter van Laar: “Daarnaast werken we samen met een vaste groep ketenpartners en vaste onderaannemers, zoals metselbedrijven, tegelbedrijven, installateurs en voor de utiliteit een systeemafbouwer.” Ook Van de Vin Ramen en Kozijnen uit Heeze is zo’'n vaste ketenpartner.

 

Deze Close-Up staat in Raam en Deur editie 1-2019