Opening vakantiehuis De Rode Beer te Heerde


WAPENVELD – Afgelopen weekend heeft de feestelijke opening van vakantiehuis De Rode Beer plaatsgevonden. Dit was een bijzonder mijlpaal voor oprichters Jack en Hendriecke Augustinus en de vele vrijwilligers. De Rode Beer is niet zo maar een vakantiehuis: het biedt mensen met een beperking en hun familie, mantelzorgers of begeleiders de mogelijkheid om optimaal te kunnen genieten van een vakantiemoment.

 

Het ontstaan van De Rode Beer

Jack en Hendriecke Augustinus kregen in 2000 een gehandicapte dochter, Hanne Jolein. Met veel liefde en zorg mochten de ouders en hun familie voor Hanne Jolein zorgen. Echter, in 2007 overleed Hanne Jolein onverwachts. Hendriecke Augustinus werkte op dat moment ook met verstandelijk gehandicapten. Elk jaar ging ook zij met de cliënten naar een vakantiehuis in Dalfsen. Toen dit huis niet meer beschikbaar was, bleek het erg moeilijk te zijn om een alternatief te vinden. Zo kwam Hendriecke op het idee om samen met haar man een vakantiehuis te realiseren voor mensen met een beperking. Dit vakantiehuis zou dan een blijvende herinnering zijn aan hun dochter Hanne Jolein. Het idee van een vakantiehuis als herinnering aan hun dochter en mogelijkheden voor andere mensen met een beperking, gaf het echtpaar Augustinus weer energie. Hun droom is nu werkelijkheid geworden: het vakantiehuis is geopend! Ook de naam van het vakantiehuis wijst terug naar hun dochter: Hanne Jolein sliep altijd met een rode beer, haar grote vriend.

 

Heerde en omgeving helpt

Om het benodigde geld bij elkaar te brengen is er een kringloopwinkel opgericht. Deze winkel was een schot in de roos. Met de hulp van veel vrijwilligers liep de winkel erg goed en bracht het veel geld op. Ook ontving het echtpaar Augustinus veel donaties ten behoeve van het vakantiehuis. Zo kon in oktober 2015 de verbouwing aan het huis aan de Jasmijnstraat van start gaan. Na jaren hard werken was vorige week het moment van de opening: een bijzonder moment waar iedereen jarenlang naar toe heeft gewerkt.

 

Bouwkundige werkzaamheden

Tijdens de verbouwing is het bestaande gebouw van twee bouwlagen, uitgebreid met aan uitbouw aan de achterzijde en daaronder een souterrain van elf bij zes meter. De woning is van binnen volledig gestript en de kap is eraf geweest om de woning opnieuw te kunnen indelen. Bij de herindeling is er uiteraard voor gezorgd dat alle vertrekken rolstoeltoegankelijk zijn over alle bouwlagen.

 

In de hal en aan de achterzijde van het pand, zijn twee vides gerealiseerd met grote glaspartijen. Zo is het een vakantiehuis geworden waarbij veel daglicht wordt binnengehaald en waar een ruimtelijk effect is ontstaan. In deze vides hangen nu 2 prachtige lampen welke geschonken zijn door de vrijwilligers. In deze lampen staan ook alle namen van de vrijwilligers geschreven.

 

Het vakantiehuis is sfeervol ingericht en is voorzien van alle noodzakelijke faciliteiten om de zorg optimaal te kunnen verlenen. Het vakantiehuis biedt plaats aan 2 tot 10 personen (1 groep per keer). Ook is in het vakantiehuis een separaat appartement ingericht zodat tijdens de vakanties ook andere familieleden kunnen worden ontvangen.

 

Er zijn meerdere slaapkamers ingericht voor een grotere zorgbehoefte, bijvoorbeeld door een directe verbinding met een ruime douchegelegenheid en een tilsysteem. Daarnaast is er een ‘ouderkamer’ die direct gelegen is naast de zorgkamers. Bij de zorgkamers zijn 2 verschillende badkamers. Eén met een hoog-laag bad en één met een doucheruimte welke uitgerust is met een douchebrancard.

 

De woning is voorzien van een lift. Hiermee is het voor rolstoelers mogelijk om overal te komen enkan er optimaal gebruik worden gemaakt van alle ruimtes.

 

Bouwbedrijf Van Laar feliciteert Jack en Hendriecke Augustinus en al de vrijwilligers met dit prachtige, speciale vakantiehuis als blijvende herinnering aan Hanne Jolein. Wij hopen dat veel mensen in dit unieke vakantiehuis mogen genieten. 

 

Voor een impressie van de werkzaamheden welke Van Laar heeft verricht, klikt u HIER.

 

Ontwerp: Architectenbureau Vincenth Schreurs BNA Aalten