Nieuwbouw recreatiewoning te Vaassen

Direct grenzend aan het Veluwemassief en Het Kroondomein “Het Loo” in Vaassen is een  recreatiewoning gebouwd. Een bescheiden en duurzame vakantiewoning die zal opgaan in haar omgeving, maar toch verrassend ruimtelijk is, ondanks de 70 m2 die maximaal is toegestaan voor een woning op deze locatie. 
 
De L-vormige recreatiewoning is ontspannen in het bos- en heidelandschap geplaatst en scheidt op natuurlijke wijze privé van openbaar. Vanaf de privézijde hebben de bewoners door de transparante gevel optimaal uitzicht op de prachtige omgeving. De wegzijde is juist meer gesloten. Ook valt er door de grote glasgevel in de westgevel, onder de overkapping, de gehele dag voldoende licht in het huis.
 
De houtskeletgevels worden bekleed met staande onbehandelde Siberisch-lariksdelen die op den duur mooi zullen vergrijzen. De woning zal hierdoor nog meer één worden met haar omgeving. Het dak van zilverkleurige sandwich golfplaten vormt echter een opvallend contrast met de gevelbekleding waarbij de rode onderzijde hiervan, samen met de rode voordeur voor een extra cachet aan de woning geeft. 
 
De woonruimte bestaat uit één grote lichte open ruimte die is opgedeeld in verschillende leefruimten en een open entresolvloer. De niveauverschillen zorgen voor privacy en een menselijke maat. De gezinsleden kunnen zonder elkaar te storen de woning ieder op hun eigen manier gebruiken.
 
De woning heeft ondanks haar bescheiden afmeting de beschikking over 3 slaapkamers, 2 badkamers en een sauna. De patio wordt aan het oog onttrokken door een toekomstige lage houten afscheiding met een schuurtje aan de zuidoostzijde van het huis. Net als aan de buitenzijde zijn in het interieur veel natuurlijke materialen gebruikt zoals hout. Een gevlinderde betonvloer waarin tevens de vloerverwarming is opgenomen zorgt voor comfort.
 
Ten behoeve van de realisatie heeft Bouwbedrijf Van Laar de woning uitgewerkt in een 3D model (Revit) waaruit de productiegegevens voor de houtskelet gevels, houten spanten, kozijnen e.d. kunnen worden gegenereerd. De prefab houtskelet gevelelementen worden in eigen werkplaats vervaardigd. 
 
 
Ontwerp: Van der Schoot Architectuur Oegstgeest

Terug naar 'Wonen'